Vinteropplag: Viktige vedlikeholdstips før lagring av båten din

Rengjøring med varmt vann og damp - en effektiv metode

Vask med varmt vann, eller høytrykksspyling med varmt vann som det også kalles, er en effektiv måte å rengjøre båten din på. Ved å bruke varmt vann under høyt trykk, kan du effektivt få rengjort båten din. Et godt tips er å høytrykksspyle båten din kort tid etter at den er tatt ut av vannet. Dette forhindrer at groe som sitter på båtens skrog tørker, og gjør rengjøringsjobben betraktelig enklere for deg senere i vaskeprosessen. 

Når du begynner vaskingen, er det en god idé å sette av et område om gangen (f.eks. styrbord side) og arbeide deg sakte, men sikkert enten fremover eller bakover ved vannlinjen. MERK! Unngå at høytrykksstrålen kommer i kontakt med dekkdetaljer eller klistremerker, da disse vil raskt bli skadet av vanntrykket.

Området som som oftest krever mest arbeid er båtens akter. Dette er generelt stedet hvor du vil finne mest groe, på og rundt motorbraketten og selve motoren, så forvent å bruke kjemikalier for å fjerne dette. Før du bruker kjemikalier, skyll av det du kan med varmt vann under høyt trykk som en forvask.

 

Ferskvannskjøring av motoren

Ferskvannskjøring av motoren er viktig for å skylle ut alt saltvannet som motoren har brukt som kjølemiddel under bruk. På denne måten øker du motorens levetid og unngår korrosjon under vinteropplag. Du kan enkelt gjøre dette selv ved å koble en ferskvannsslange til motoren (sjekk hvilken type utløp din type motor har for dette). 

De forskjellige motorene har ulike tilkoblinger for ferskvann, undersøk hvordan din motor fungerer og følg produsentens anvisninger nøye. MERK! Hvis du har et kjølevannsinntak foran på motoren, må dette tapes over for å sikre at du opprettholder vanntrykket i motoren under ferskvannskjøringen.

Skru på vannet og forsikre deg om at vann kommer ut av vanninntaket før du starter motoren. Start motoren og la den gå på tomgang i minst 10 minutter for å sikre at motoren er ved en god arbeidstemperatur. Dette er for at alle termostater og ventiler skal åpne helt, og for å skylle ut eventuelle rester av saltvann. La 10-15 minutter gå for å fullføre ferskvannsskyllingen og koble deretter ut utstyret igjen. Hvis motoren har et vinteropplagsprogram, kan du også gjøre dette samtidig. Sjekk hva slags vedlikehold din motor trenger.

Sørg også for at drivstofftanken er relativt full, og bruk produsentens bensinbevaringsmiddel i tanken. Dette vil sikre at bensinen er av god kvalitet når du starter opp om våren.

 

Se vår video om vinterklargjøring

 

Skjell og groe

Skjell og groe kan være en utfordring om høsten når båten tas opp av vannet. Mengden av groe avhenger i stor grad av vann- og strømforholdene der båten ligger fortøyd i løpet av båtsesongen. Området som vanligvis krever mest arbeid, er akter på båten. Her er noen raske tips om hva du bør gjøre for å bli kvitt groe:

  1. Bruk saltsyre for å fjerne groe på motoren og motorbraketten. Dette vil effektivt fjerne mesteparten av groen og gjøre det lettere å skylle av på slutten. Hvis du ikke oppnår ønsket resultat etter én påføring, kan du gjenta behandlingen. MERK! Husk at saltsyre er en farlig løsemiddel, bruk egnet verneutstyr (beskrevet på etiketten på beholderen og/eller fra produsenten). Stå også på et godt ventilert sted (helst utendørs).
  2. Hold saltsyren unna galvaniserte materialer, da blandingen vil skade dette (for eksempel båthengeren din). Det er derfor viktig at du vurderer hva båten står på når du gjør denne jobben.
  3. Bruk en rulle med håndtak for å holde avstand mellom deg og syreløsningen.
  4. Du kan også bruke saltsyreblandingen på båtens vannlinje. Dette vil gjøre det lettere å vaske vannlinjen på båten og gjøre den helt ren.
  5. Unngå å få saltsyre på dekorasjon, fenderlister og lignende.
  6. Du kan også bruke saltsyreblandingen på syrebestandige detaljer (MERK: IKKE bruk på aluminium og andre materialer som ikke tåler syre). Sjekk dette på forhånd.

Vedlikehold av batteriet/ batteriene

Kvaliteten på batteriet ditt er en viktig sikkerhetsfaktor når du er til sjøs. Du kan jobbe forebyggende ved å gjøre noen enkle vedlikeholdsgrep. Når båten din er rengjort og klargjort for vinteropplag tar du ut batteriene ut av båten og setter dem til lagring for vinteren. Sett gjerne til lading i forkant av lagringen, og sjekk batteriene før du monterer disse i båten til våren igjen. I løpet av vinteropplags-perioden bør du også foreta en jevn lading av batteriet, du finner intelligente batteriladere hos de fleste bilrekvisita/båtrekvisita-forhandlere. Disse laderne vil kunn lade batteriet når det er behov for det. Dette enkle trinnet øker sjansene for problemfri drift neste sesong. 

Husk også å rengjøre batteriklemmene og batteripolene ved slutten av sesongen for å sikre at utstyret fungerer når du bruker det neste sesong.

Vi håper denne guiden for vinteropplag av båten var nyttig. Følg disse tipsene for å sikre en sunn og fornøyd båt i mange år fremover. Lykke til med vinteropplag og nyt tiden uten båtsesongen!