Custom Projects: Enduro 805 WaterSport Edition med Helene Olafsen

Da Helene Olafsen stilte spørsmålet "tror dere at dere får til å lage en vaskeekte wake-surf-båt?", kjente vi at den utfordringen skal vi ta på strak arm. Og for en båt det ble! Vi har tatt utgangspunkt walk-around-båten Enduro 805, et konsept vi følte ville fungere perfekt for en funksjonell vannsport-båt. Dette er historien om hvordan Enduro 805 WaterSport ble til.

Ideen om en egen båt for vannsportaktiviteter ble til sommeren 2021, under en lengre diskusjon med tidligere snowboarder Helene Olafsen om "den perfekte båten". For Helene er et aktivt liv også fullt ut gjeldende på sjøen, og kombinasjonen av en båt som fungerer godt i det daglige liv samtidig som den kan endres til å bli en fullblods vannsportbåt ble raskt nevnt under diskusjonen vi hadde. "Hvordan kan vi få det beste fra to verdener"?

Vi satt i gang med tankeprosessen ganske raskt og kikket igjennom hvilke båter som kunne ha potensial til å møte både de praktiske behovene til en dagsturbåt samtidig som den enkelt kunne transformeres til en båt spesielt egnet til vannsport. Valget falt raskt på walkaround-båten Enduro 805. Typiske wakesurf-båter har ofte hatt andre kjøreegenskaper enn tradisjonelle V-skrog, og vi ønsket å kombinere kjøreegenskapene fra V-skroget med vannsport-egenskapene fra mer flatbunnede skrog.

Sammen med Garmin (som skal ha en stor(!) takk for gjennomføringen av dette) satt vi oss også ned for å se på hvilke utstyr vi hadde behov for i båten, slik at vi kunne gi føreren av båten full kontroll over båtens funksjoner og samtidig ha kontroll på alt som foregår bak båten. Dette gjorde at vi måtte tenke på utsiden av boksen, noe som resulterte i mye avansert utstyr i denne båten. 

I samarbeid med Mercury fikk vi muligheten til å velge motoren vi følte ga båten den kombinasjonen av kraft og komfort som passet båtens bruk godt. Det hele ble rett og slett en rå båt og kraftpakke.

 

For å følge Nordkapp på Facebook: https://www.facebook.com/NordkappBoats 

For å følge Nordkapp på Instagram: https://www.instagram.com/nordkappboats/

For å følge Nordkapp på Youtube: https://www.youtube.com/c/NordkappBoatsAS 

For å følge Helene Olafsen på Instagram: https://www.instagram.com/heleneolafsen/ 

Starten

Vi skriver august 2021, og det er en varm sensommerdag som møter oss i det Helene Olafsen tar imot oss hjemme på Malmøya i Oslo. Hjernen bak denne ideen er ene og alene Helene sin, hun hadde snakket om dette i flere sesonger, og vi var rimelig sikre på at det var det hun hadde på hjertet nettopp denne dagen.

Det viste seg å stemme, og vi var skjønt enige om at kommer det en utfordring om å lage wakesurf-båt skal vi ta den på strak arm (det er sjelden vi blir mer motivert enn når vi får en ordentlig vrien utfordring). OK, så vi skal lage en wakesurf-båt, men hva har vi egentlig av krav-spec foran oss?:

 • Båten skal kunne wakesurfes bak og lage en tilstrekkelig bølge uten for mye luft
 • Båten skal ha et konvensjonelt V-skrog, og skal gå bra i sjøen når det ikke surfes
 • Båten skal kunne dra wakeboard og vannski
 • Båten skal gi beskyttelse for vær og vind (der de små barna kan søke ly for solen på varme sommerdager)
 • Båten skal fungere som et flott utgangspunkt for dagsturer.

På denne siden finner du informasjon om hvilke utstyr og tilpasninger vi gjorde på vår Enduro 805 for å gjøre den om til en tilpasset versjon for både wakesurfing og hverdagsbruk.

Utstyret fra Garmin - setter prikken over i´en i båten

I Enduro 805 Watersport Edition har vi montert state-of-the-art-utstyr fra Garmin, hele veien fra navigasjon til lyd/lys. For å få til en båt som er tilpasset wakesurfing og andre typer vannsport er dette utstyret og hvordan det fungerer veldig viktig. Her får du en oversikt og beskrivelse av utstyret på båten

 • Garmin 8416xsv: 8416xsv er en 15,6-tommer plotter som gir fantastisk god oversikt og hvor layout kan skreddersys etter ditt behov. Vi har laget et surf-mode med oversikt fra kameraet som står montert i targaen, oversikt over kart og nøkkelinformasjon som hastighet. 8416xsv er en helt fantastisk kartplotter for styring av båten, hvor du også kan styre din fusion-stereo rett fra skjermen. I vår båt ligger skjermen felt ned i dashbordet (men ikke flushet), og skjermen er 100% berøringsskjerm. Oppløsningen på skjermen er 1920x1080, noe som gjorde det lett for oss å legge inn tøffe bakgrunnsbilder på skjermen. I denne båten har vi linket alt av motordata inn til hovedskjermen, slik at vi enkelt kan får opp all denne dataen i displayet.  Denne plotteren har også HDMI-utgang og inngangsport, så her er det mange muligheter. Vil du vite mer om Garmin GPSMAP 723 kan du lese det her.
 • Garmin GPSMAP 723:  Da vi begynte prosjektet tenkte vi at vi trengte motorinstrumentering i tillegg til det vi kunne vise på hovedskjermen. Garmin 723 viste seg å bli en super kombinasjon med den større 8416. Plotteren er NMEA 2000 og NMEA 0183-kompatibel, noe som gjorde at vi kunne koble motordata direkte. Vi har derfor valgt å bruke 723 til motorinstrumentering og/eller styring av Fusion Apollo-stereoen. Denne skjermen er en touchscreen som er 7 tommer stor. Vår plassering av skjermen ble på venstre side av rattet, så høyt opp som mulig for at vi skal kunne lese av og betjene skjermen så enkelt som mulig. Denne skjermen har vi også felt inn, men den er ikke flushet. Denne skjermen har også mange av Garmins standardfunksjoner, så ønsker du å komplimentere 16-tommerens kart/motorfunksjoner med ekstra data, så kan du legge dette inn her. Vi har som sagt kjørt med motordata i stor grad her.  Vil du vite mer om Garmin GPSMAP 723 kan du lese det her.
 • Garmin GNX 21: Spesielt i wakesurf er sensitiviteten bølgen har for fartsendringer. Når du først finner den perfekte bølgen er dette en kombinasjon av ytre faktorer vi ikke påvirker (vind, strøm etc.), og faktorer vi kan påvirke (fart, motortrim, wave-makers etc.) For å sikre at den som står på wakesurf har muligheten til å ha kontroll på hastigheten har vi installert et Garmin GNX 21 Marine-instrument øverst i targaen (rettet akterut). Dette gir Helene antall knop båten kjører i, og kan også vise vanntemperaturen. Det forenkler kommunikasjonen mellom den som fører båten og den som står på wakesurf.
 • Fusion RA 770. Dette er et maritimt underholdningssystem fra Garmin, hvor du har innebygget WIFI og som passer godt til bruken i vår båt. Her kan du styre individuelle soner i båten med lyd, og lydoverføringen med WIFI gjør at kvaliteten på lyden er skikkelig god folkens! Vi har i vår båt montert spilleren inne i kabinen, denne spilleren har en 4,3 tommer skjerm (touch). RA 770´en har vi koblet mot plotterene i dashbordet og kan dermed styre musikken rett derfra (vi bruker ofte GPSMAP 723 til dette. Her kan du lese mer om Fusion RA 770.
 • Fusion Apollo-forsterkere. For å rett og slett få bra nok lyd har vi installert 2 forsterkere fra Fusion og Apollo-serien. I vår båt står det nå én 1-kanal (denne er montert for å drive subwooferen) og én 8-kanals forsterker (som driver de 8 høytalerene vi har montert rundt i båten), begge disse gir utrolig bra lyd og vi merker oss at det ikke er forstyrrende lydelementer (interferens) når vi også spiller med høyt volum.  Les mer om Apollo-forsterkerne her.

Motor fra Mercury - 400 hesters kompressordrevet glede

Da vi lette etter riktig motor til vår båt var teamet i Mercury raskt på banen for å støtte oss med innspill på hvilken motor som kunne passe formålet vårt godt. Valget vår landet raskt på den kjøreglade 400-hesters kompressormatede rekkesekseren i Racing-versjon. Motoren har spesifikasjon som følger:

 • Slagvolum: 2,6 liter
 • Hestekrefter: 400
 • Supercharge: kompressor (lager en konstant luftstrøm og gir jevn kraft). Kompressoren er vannkjølt og kjøler luften før komprimering slik at vi får maksimalt med kraft.
 • Maksimal antall omdreininger: mellom 6400 og 7000 avhengig av propell, undervannshus etc.
 • Gass/gir: DTS (Mercury Digital Throttle & Shift). Dette gir vår båt en sømløs gassrespons og dette er viktig når vi skal finne riktig hastighet for wakesurfing.
 • Farge: Sort. Vi valgte vår motor i sort farge for å skape en tøff effekt mot det hvite og blå skroget på båten. Du kan få disse motorene også i hvit.

 

Nordkapp sine endringer av Enduro 805 - tilpasninger for wakesurf