Hva er en bowrider?

Bowrideren er en båttype kjennetegnet av en åpen baug. Ofte bygger bowrideren på tilsvarende daycruiser-modeller, men bowriderne bygges også som egne skrog/dekk. Denne typen båt stammer fra USA og den første båten av denne typen ble sjøsatt i 1965. Tanken bak bowrideren er å gi passasjerene en lun opplevelse på sjøen samtidig som det skal være enkelt å håndtere fortøyninger i baug og akter. Her finner du det du trenger å vite om bowrideren som båttype og tips til alt du må se etter hvis du vurderer en slik båttype.

Hvem passer bowrideren for?

Bowrideren blir ofte omtalt som en familiebåt, hvor fokuset i båten er på cockpit. Men et godt utgangspunkt for å finne ut av om bowrideren passer for deg er å gå igjennom de behovene du eller din familie sitter med. Vi har listet opp et knippe områder som kan hjelpe deg på veien.

 

Avstander: over hvor stort geografisk område planlegger du å bruke båten?

Bowrideren har den samme fordelen som en daycruiser har: stor bred vindskjerm du til enhver tid kan oppholde deg bak. Det gjør ofte turen mer komfortabel for alle passasjerene. Daycruiseren blir ofte brukt som dagsturbåt og i bowrideren får du mye av det samme. Men det er nyttig å tenke igjennom hvor langt du ønsker å dra med båten og i hvilke farvann (utenfor kyst eller i og rundt fjorder). Skal du reise lokalt eller rundt i nær region (typisk 1-2 timers-turer) kan båter på rundt 6 meter (19-22 fot) passe godt, skal du på weekendturer og krysse fjorder eller gå lenger ut i havet kan 7-metersbåter (23-25 fot) og oppover passe bedre. Dette kommer av at

Antall: Hvor mange er dere, og hva slags preferanser har dere?

Hvor stor er gjengen du tar med deg på tur? Er dere to voksne, eller har dere med 3-4 barn? Og er ofte vennepar eller annen familie med på tur? Her er det viktig å passe på båtens egenskaper når den er lastet, og at skroget er designet for vekten. Dette finner du på CE-merkingen i båten (den lille metallplaten i cockpit med fakta om båten). I bowrideren er et naturlig oppholdssted den lune aktersofaen og er dere da mange på tur er det lurt å se etter en bowrider med god oppdrift slik at båtens selvdrenering fungerer som den skal. Tips: se etter maks antall passasjerer i båtens papirer.

Alder: Alder på for eksempel barn kan ha noe å si for utformingen av båten.

Hva er passasjerenes alder og preferanser? Har du små barn med på tur er det naturlig å tenke at oppholdsstedet er bak vindskjermen. Da er det ofte lurt å se etter høyt fribord og gode badeplattformer hvor du har god plass og oversikt. Har du tenåringer eller voksne med på tur kan solsengområder være mer i bruk. Hvorfor er dette viktig?: du må huske dette når du ser på bowriderens dekk. Er det god plass i baugen til solseng, og er det plass til flere? Eller er det stort akterdekk med god plass til barna?

Hyttebåt vs. Turbåt: bruksområder for båten

Skal båten brukes som båt på hytta eller skal den ligge på båtplass og brukes som dagsturbåt? Ved siden av skjærgårdsjeepen og RIBen er bowrideren en båtmodell som passer hyttebruk veldig godt. En av hovedgrunnene er den enkle tilgangen til baugen gjennom luken i vindskjærmen, og det er godt med plass til bagasje eller andre varer. I en bowrider kan du frakte materialer til hytta, matvarer og du har god plass til vannsportaktiviteter. I tillegg passer bowrideren bedre til aktiviteter som fiske, da du enklere kan kaste både fra baugen og akter.

 

Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket – hva du kan forvente

Skrogdesignet på bowridereren varierer fra merke til merke. Noen bowridere har brattere skrogvinkel, mens andre har buttere skrog. Skrogets designtype vil alltid gi deg noen fordeler og noen ulemper, det viktigste er å være klar over hva du velger basert på dine behov. På generell basis går ofte skarpere skrog «lett» i sjøen og skjærer bølgene godt, mens buttere skrog har fordelen av god plass innvendig og følelsen av en stor båt. Her må du rett og slett følge behovene dine og magefølelsen.

Et annet område du bør vurdere er plassering av vindskjerm. På bowridere hvor denne er plassert langt frem får du utnyttet plassen bak vindskjermen godt, mens du mister solsengplass på fordekket. Igjen vil behovene dine være viktige for hva du bør velge. Fordelen med en stor baugplass er muligheten for å bruke både baug og akter av båten aktivt i tillegg til at du finner god plass i stuverom og dørkplass til bagasje.

Sitteområdene varierer også utfra båtens design, tenk igjennom om du er ute etter U-sofa, L-sofa eller akterbenk. Alle har sine klare fordeler og ulemper, her velger du basert på ditt behov.

 

Utstyr i Bowrideren – hva bør du se etter?

Som med daycruisere har bowrideren bak vindskjermen ofte mulighet for kalesje. Dette er en god løsning da du får mulighet til å unngå regnvær eller skjerme for vind. Sjekk kalesjemuligheter og høyde under kalesjen; ønsker du ståhøyde eller holder det med sittehøyde? Test gjerne kalesjen når du titter på båten slik at du får et inntrykk av den.

God plass til bagasje er også viktig å se etter. Her kan det være forskjellige løsninger i de forskjellige båtene. Ofte er det fordelaktig om produsenten har benyttet seg av plassen under vinskjermen til bagasjeplass, husk at du ofte har med deg mye bagasje også på dagsturer. En fordel med slike stuverom er at du holder dekket rent og ryddig.

Litt avhengig av størrelse er også tilgang til 2 batterier en mulighet. Det kan være en fordel å ha to forbruksbatteri i tillegg til startbatteri hvis du bruker båten mye på dagsturer i løpet av sommeren. Kjøleskuff, stereo lading av telefoner/tablets kan trekke en del strøm og har du et eget startbatteri trenger du ikke bekymre deg for startvansker etter en lang dag ved holmen.

Bowridere fra Nordkapp