Hvem passer daycruiseren for?

Daycruiseren er ofte en dagsturbåt eller weekendbåt for barnefamilien eller for to voksne personer. Båtene er laget med tanken om at en lun cockpit skal kunne være et godt oppholdssted enten sommerværet er flott eller det regner. Det er ofte et fokus på høyt fribord (sidene av båten) i daycruisere for å både skjerme og sikre passasjerene, spesielt barn. Det mange setter pris på med daycruiseren er muligheten til å spontant ta en overnatting, kunne dra ut en hel weekend og overnatte, eller å ha kabinen til barna som et lunt oppholdssted når du kjører inn til havn på kveldstid. De fleste daycruisere har også toalettløsning enten i selve kabinen eller som eget toalettrom. Selv om daycruiseren er en skikkelig allrounder og passer de fleste er det greit å tenke igjennom noen behov dere har et forhold til.

7 meter daycruiser. Noblesse 720.

Hva ønsker du av en daycruiser?

Tillitsvekkende og stødig. God plass og praktisk utformet. Elegant, pen og linjelekker. Kravene til en daycruiser kan være mange, og hvordan disse møtes varierer. I videoen her kan du høre mer om hvordan Noblesse 720, en 7-meter daycruiser, møter behovene og hvordan disse behovene endrer seg gjennom livet.

Utforsk Noblesse 720

Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket – hva du kan forvente

Daycruiserens skrog og design er viktig for funksjonalitetene. Skrogdesignet på daycruiserene varierer fra merke til merke, men i hovedsak er de laget med fokus på komfortable kjøreegenskaper. Ta gjerne en ekstra titt på hvordan skroget er utformet og se om det passer dine behov. Er du ute etter stor badeplattform og enkel adgang til plattformene? Eller ønsker du større plass i cockpit? Sitte-områdene varierer også utfra båtens design, tenk igjennom om du er ute etter U-sofa, L-sofa eller akterbenk.

En fordel som stort sett kan knyttes til daycruiserne er god stabilitet når du ligger fortøyet. Her skiller det selvfølgelig også på designet, men de beste designerne klarer å få til det beste fra begge verdener. Legg spesielt merke til at kombinasjonen av god skrogvinkel og bredde er viktig for sjødyktigheten til båten, og ikke minst chine (som er den brede horisontale «knekken» der bunnen går over i båtsiden). Ytelsen fra chine´n på skroget og stabiliteten som sådan kan du teste ved å bevege deg fra babord til styrbord i båten.

Sett deg i fører og passasjerposisjon, og føl litt på hvordan vindskjermens høyde passer deg. Er det godt med sikt, selv når du sitter nede i stolen? Dekker skjermen deg godt og gir deg ly fra vind? Her må du selv føle hva som passer best for deg.

Et godt råd: har du muligheten til testkjøring, ikke nøl med å benytte deg av dette!

Kabinen, cockpit og praktiske detaljer i 7-meter daycruiser

Elementer å tenke på når du vurderer daycruiser

Avstander: over hvor stort geografisk område planlegger du å bruke båten?

Daycruiseren har den samme fordelen som en bowrideren har: stor bred vindskjerm du til enhver tid kan oppholde deg bak. Det gjør ofte turen mer komfortabel for alle passasjerene. Det er nyttig å tenke over hva slags turer du ønsker å ta med båten og i om du ønsker å ferdes i (utenfor kyst eller i og rundt fjorder). Skal du reise lokalt eller rundt i nær region (typisk 1-2 timers-turer) kan båter på rundt 6 meter (19-22 fot) passe godt, skal du på weekendturer og krysse fjorder eller gå lenger ut i havet kan 7-metersbåter (23-25 fot) og oppover passe bedre. Større båter vil kunne klare to bølger i slengen, istedenfor å gli ned i hver bølgedal som kortere båter kan. Dermed vil du oppleve turen som roligere i røffere sjø som du gjerne finner litt utenfor kysten eller i andre mindre rolige farvann..

 

Dagsturer vs. Weekendturer/ukesturer: bruksområder for båten

Daycruiseren blir ofte brukt som dagsturbåt, spesielt hvor båten er kortere enn 7 meter (23-25 fot). Ønsker du å dra på lengre turer som weekend-tur eller båtferie i en uke kan det være lurt å vurdere å gå opp en størrelse. Grunnen til dette er at du får større plass, flere stuvrom, bedre plass i cockpit (som oftest) og roligere gange i røffere sjø. Mindre daycruisere har ofte noe kortere kabin, noe du bør tenke på (og teste ut) før du kjøper. Spørsmålet du starter med bør være: hva trenger jeg?

 

Antall: Hvor mange er dere, og hva slags preferanser har dere?

Hvem pleier du å dra på tur med? Og hvor mange er dere? Har du ofte med barn eller er det stort sett vennepar eller annen familie med på tur? Her er det viktig å tenke igjennom behovet, og gjøre deg kjent med båtens egenskaper når den er lastet, samt at skroget er designet for vekten. Dette finner du på CE-merkingen i båten (den lille metallplaten i cockpit med fakta om båten) og er lurt å finne ut av i forkant av et båtkjøp. I en daycruiser er aktersofaen et sted hvor mange kan oppholde seg, og da er det greit å ha oppdrift nok. Poenget er å sikre at båtens selvdrenering fungerer som den skal. Tips: se etter maks antall passasjerer i båtens papirer og se om båten du ønsker møter dine behov.

6,6 meter daycruiser. Noblesse 660

Daycruisere er en fantastisk trygg og god plattform for å nyte dagene på sjøen, for hele familien. De er enkle å gjøre klar for tur og enkle å pakke sammen, spesielt ved hjelp av tilgjengelig havnekalesje. Dermed kan du bruke flotte ettermiddager effektivt på sjøen om sommeren. La deg inspirere av denne videoen fra hvordan daycruiseren blir brukt i Oslofjorden.

Utforsk Noblesse 660

Utstyr i Daycruiseren – hva bør du fokusere på?

Daycruisere fra Nordkapp