Hvem passer skjærgårdsjeepen for?

Skjærgårdsjeepen er en båt som passer deg med dagsturbehov godt. Disse båtene har store åpne områder, er praktiske og gir føreren god oversikt. Mange har skjærgårdsjeepen som en hyttebåt, hvor den dekker behovene knyttet til transport, frakt av bagasje og materialer, eller rett og slett en avslappende tur på sjøen. I skjærgårdsjeepen sitter passasjerer på akterbenken med utsatt enn i en bowrider eller daycruiser, men til gjengjeld får du en båt som er enkel å bevege seg rundt i. Skjærgårdsjeepen passer ypperlig til vannsport og fiskeaktiviteter, spesielt på grunn av at du kan bevege deg fritt fra baug til akterdekk, og du har god oversikt over de du drar etter båten på vannski/wakeboard/tube.

Er du en som også liker å unngå mye vedlikehold er skjærgårdsjeepen et veldig godt alternativ. Her har du en båttype hvor renhold på dekket er enkelt, og du kommer lett til over alt.

6-meter skjærgårdsjeep. Enduro 605.

Raffinerte linjer, smarte løsninger og god bredde har gjort Enduro 605 til en favoritt i skjærgården. Med sine drøye 6 meter får du det beste av to verdener - enkelhet ved manøvrering i havner og lignende, men samtidig følelsen av en romslig båt når man er på tur. 

 

Utforsk Enduro 605

Skjærgårdsjeep med og uten kabin

Noen skjærgårdsjeeper blir levert med kabin, noe som utvider bruksmulighetene. Her får du som regel 1-2 sengeplasser, og i noen større skjærgårdsjeeper får du også vask og toalett. I noen mellomstore skjærgårdsjeeper får du også eget toalettrom. Her kan det være greit å tenke igjennom om du ønsker elektrisk toalett med kvern og septikk-tank eller om du har behov for et bærbart toalett. Kabinen kan også være et flott sted for barna når temperaturen synker på kvelden eller når de trenger en pause fra solen. 

Skjærgårdsjeep med kabin. Enduro 805.

Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket – hva du kan forvente

Sportslighet er ofte noe som kjennetegner skjærgårdsjeepen og mange ser etter nettopp gode kjøreegenskaper i slike båter.

  • Tyngdepunkt: Ofte kan skjærgårdsjeepen ha noe høyere tyngdepunkt enn for eksempel en bowrider. Dette fordi konsollen og du sitter høyere.
  • Plassering av konsoll (vekt): Plassering av konsoll på mange båter er sentrert (kalles ofte centre console på engelsk) og er konsollen plassert på styrbord side er ofte styreposisjonen mot babord på denne (til venstre). Dette er for å sørge for optimal vektfordeling. Ta en titt på styreposisjon og spør selgeren om vektfordelingen når du titter på båt (her er det igjen viktig å tenke på dine behov; hvor mye du laster, hvor mange som er med osv.)
  • Oppdrift: De fleste skjærgårdsjeeper er designet for praktisk bruk og transport, men har plass til 2-3 personer på akterbenken. Vær obs på oppdriften i båten og sjekk hva skroget er laget for. I skjærgårdsjeepen brukes også ofte baugseksjonen i høyere grad enn på daycruiseren under dagsturen.
  • Fart: Skjærgårdsjeeper gjør som regel alt fra 18-20 knop for de minste (14-15 knop) og vanligvis opp mot 50 knop for de største. Det finnes også båter som gjør opp mot 60-70 knop.

Vindskjerm og kalesje i skjærgårdsjeep

Vindskjerm og skjerming av passasjerer er generelt mindre i en slik båt enn båter med større vindskjerming. Allikevel er det noen forskjeller å spore, og dette merker du ikke før du sitter i båten og tester. Derfor anbefaler vi å teste førerposisjon for å se hvordan denne passer nettopp deg:

Plass på dekk og stueplass i båten

Sosiale soner i båten. Layout på dekk.

Strøm og strømkilder i båten

Trygg navigasjon - din sikkerhet på sjøen

 

Skjærgårdsjeep fra Nordkapp