Alt du trenger å vite om skjærgårdsjeep

Hvem passer skjærgårdsjeepen for?

Skjærgårdsjeepen er en båt som passer deg med dagsturbehov godt. Disse båtene har store åpne områder, er praktiske og gir føreren god oversikt. Mange har skjærgårdsjeepen som en hyttebåt, hvor den dekker behovene knyttet til transport, frakt av bagasje og materialer, eller rett og slett en avslappende tur på sjøen. I skjærgårdsjeepen sitter passasjerer på akterbenken med utsatt enn i en bowrider eller daycruiser, men til gjengjeld får du en båt som er enkel å bevege seg rundt i. Skjærgårdsjeepen passer ypperlig til vannsport og fiskeaktiviteter, spesielt på grunn av at du kan bevege deg fritt fra baug til akterdekk, og du har god oversikt over de du drar etter båten på vannski/wakeboard/tube.

Er du en som også liker å unngå mye vedlikehold er skjærgårdsjeepen et veldig godt alternativ. Her har du en båttype hvor renhold på dekket er enkelt, og du kommer lett til over alt.

 

Skjærgårdsjeep med og uten kabin

Noen skjærgårdsjeeper blir levert med kabin, noe som utvider bruksmulighetene. Her får du som regel 1-2 sengeplasser, og i noen større skjærgårdsjeeper får du også vask og toalett. I noen mellomstore skjærgårdsjeeper får du også eget toalettrom. Her kan det være greit å tenke igjennom om du ønsker elektrisk toalett med kvern og septikk-tank eller om du har behov for et bærbart toalett. Kabinen kan også være et flott sted for barna når temperaturen synker på kvelden eller når de trenger en pause fra solen. 

 

Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket – hva du kan forvente

Sportslighet er ofte noe som kjennetegner skjærgårdsjeepen og mange ser etter nettopp gode kjøreegenskaper i slike båter.

 • Tyngdepunkt: Ofte kan skjærgårdsjeepen ha noe høyere tyngdepunkt enn for eksempel en bowrider. Dette fordi konsollen og du sitter høyere.
 • Plassering av konsoll (vekt): Plassering av konsoll på mange båter er sentrert (kalles ofte centre console på engelsk) og er konsollen plassert på styrbord side er ofte styreposisjonen mot babord på denne (til venstre). Dette er for å sørge for optimal vektfordeling. Ta en titt på styreposisjon og spør selgeren om vektfordelingen når du titter på båt (her er det igjen viktig å tenke på dine behov; hvor mye du laster, hvor mange som er med osv.)
 • Oppdrift: De fleste skjærgårdsjeeper er designet for praktisk bruk og transport, men har plass til 2-3 personer på akterbenken. Vær obs på oppdriften i båten og sjekk hva skroget er laget for. I skjærgårdsjeepen brukes også ofte baugseksjonen i høyere grad enn på daycruiseren under dagsturen.
 • Fart: Skjærgårdsjeeper gjør som regel alt fra 18-20 knop for de minste (14-15 knop) og vanligvis opp mot 50 knop for de største. Det finnes også båter som gjør opp mot 60-70 knop.

 

Utstyr i skjærgårdsjeepen – hva bør du fokusere på?

Vindskjerm + kalesje

Vindskjerm og skjerming av passasjerer er generelt mindre i en slik båt enn båter med større vindskjerming. Allikevel er det noen forskjeller å spore, og dette merker du ikke før du sitter i båten og tester. Derfor anbefaler vi å teste førerposisjon for å se hvordan denne passer nettopp deg:

 • Flere skjærgårdsjeeper leveres med kalesjeløsninger (såkalt sprayhood), dette kan være en veldig god løsning ved regn.
 • Sprayhood er som regel enkel å sette opp, men test gjerne de forskjellige løsningene for å se hvilken du liker best.
 • Sprayhood kan fort være forskjellen på en skjærgårdsjeep som fungerer best i finvær og en som du kan bruke mer uavhengig av været.

Plass på fordekk  

 • Sjekk løsningen for solseng. Er du fornøyd med denne, er den stor nok og passer deres behov?
 • Ta en nøye titt på dørkplassen og hvordan denne er utformet. Er det enkelt å komme seg fra akterdekk til baug? Er det god plass til bagasje eller matvarer?

Stuveplass.

 • Hvor mange stuverom har båten? Undersøk stuverom rundtom i baugen. Hvor mange har du?
 • Hvordan er innlastingen (tenk på når du skal laste tung bagasje etc, er det enkelt å laste?)
 • Har båten minikabin? Denne finner du ofte under konsollen og er et fantastisk fint sted å lagre all bagasje slik at du holder dekket rent og ryddig på tur
 • Fenderholdere: Har båten integrerte fenderholdere eller smarte fendereholdere som ikke tar opp plass? Hjelper deg å holde dekket ryddig

Strøm og uttak.

 • Har båten 12V- og strømuttak? Hvor finner du disse og er de smart lagt opp med tanke på lading av mobil og tablets/iPads?
 • Noen skjærgårdsjeeper leveres med 2 batterier, ett for start og ett for forbruk. Dette er en fordel når du er ute på dagstur og har kjøleskuff i gang, mobilen på lading og motoren av. Da er du sikker når du skal starte båten igjen (og en god forsikring når du kommer litt ut i sesongen og har kjørt noen turer).

Navigasjon.

 • Se etter plassering av plotteren og hvor enkel denne er å navigere på. Et tips i skjærgårdsjeepen er å både sette deg i førerstolen og stå ved førerposisjon når du tester. I denne typen båt velger mange å stå og kjøre mye av tiden

Skjærgårdsjeeper fra Nordkapp