Hvem passer styrhusbåten for?

 • Styrhusbåten, gitt at den er over en viss størrelse, er ofte en god weekendbåt eller til og med båt for familie som ønsker å feriere én uke på sjøen. Dette avhenger selvfølgelig av hva slags utstyr båten har.
 • Styrhusbåter med noe enklere preg kan også passe god til fiskeren (både hobby og profesjonelt). Her er styrhusbåter med cockpit godt trukket frem mot baugen og et dertil stort akterdekk å foretrekke
 • Denne typen båter passer godt til pendlerne, de som bruker båten som et aktivt transportmiddel til og fra jobb og/eller bor på øy
 • Generelt er styrhusbåten et veldig godt alternativ for den som ønsker å bruke båten hele året

9 meter styrhusbåt. Coupe 905.

Styrhusbåten har økt i popularitet de siste årene og det er kommet mange nye alternativer på markedet. Styrhusbåten har fordelen av å kunne brukes som helårsbåt og har etter hvert blitt en større konkurrent for noen av de mindre cabincruiserne.

 

Utforsk Coupe 905

Styrhusbåt med og uten kabin

Mange styrhusbåter leveres med kabin og har et høyt komfortnivå. Kabinstørrelsen avhenger av hvor langt frem cockpit er plassert. Noen styrhusbåter leveres som «walkaround»; det vil si at du enkelt kan bevege deg fra akterdekk til baug på begge sider av båten (såkalte dollbord). Disse tingene bør du se etter i en styrhusbåt med kabin:

 • Sengeplass: Har båten sengeplass til 2 eller 3 personer i kabinen?
 • Toalettrom: Har båten du ser på separat toalettrom eller toalett ute i kabinen?
 • Belysning: Hvordan er kabinen lyssatt, og er det enkel og grei betjening av lysfunksjonene?

Mange bruker styrhusbåten hele året og benytter seg av utstyr som varmeanlegg, ferskvannsanlegg og overnattingsmuligheter. Se videoen for å høre mer om hvordan styrhusbåten brukes i Stockholm.

Utforsk Coupe 905

Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket – hva du kan forvente av styrhusbåten

Skrogdesign og lyddemping er viktig i styrhusbåter. Her kan det lønne seg å få til en prøvetur slik at du får en opplevelse av hvordan skroget oppleves. Skrogets utforming har stor påvirkning på planingsterskel, marsjfart og toppfart, samt påvirkningen fra sidevinden.  

 • Brattere skrogvinkler har som regel mer sportslige kjøreegenskaper
 • Høye overbygg er som regel mer sårbare for sidevind

Båtutstyr til styrhusbåt som gir deg en enklere og bedre kjøreopplevelse

I kategorien styrhusbåt kan det være mange hjelpemidler som gjør kjøringen og det å legge til betraktelig enklere, og får deg til å se ut som en helt hver gang. Vi har samlet et knippe hjelpemidler du bør se etter når du kikker på styrhusbåten for deg:

 • Baug- og akter-thruster: Baug- og/eller akter-thruster et verdifult hjelpemiddel på denne typen båt. Grunnen er både størrelse og vindfang. Dette er en relativt rimelig forenkling av din hverdag i båten!
 • Trimflaps: Mange båter leveres nå med trimflaps med autotrim. Disse hjelper deg å holde båten så rett som mulig (mot horisont), selv under vanskelige forhold med mye sidevind. Dette utstyret kan være spesielt god hjelp hvis du har en styrhusbåt med høyt overbygg.
 • Ankervinsj: Elektrisk ankervinsj er intet mindre enn behagelig, og gjør det å legge til i naturhavn til en lek.
 • Førerdør: Denne kan lett undervurderes, men om du kjører en stor styrhusbåt alene og skal legge til i en trang eller trafikkert marina kan en åpen førerdør på styrbord side (rett ved styreposisjon) være detaljen som plutselig gjør det enkelt å legge til. Se spesielt etter kryssholt i nærheten av førerposisjonen og døren, da er det en smal sak å fortøye raskt

Praktiske løsninger i styrhusbåten. Hvordan fungerer disse?

Navigasjon i båten - oversikt og kartplotter i fokus

Styrhusbåter fra Nordkapp