Den greske livsstilen: En reise i maritim kultur og matkultur

Se for deg at du står ved Egeerhavskysten med føttene godt plantet i sanden. Du kjenner den salte brisen, som er fylt med duften av timian og oliven, stryke over huden mens øynene dine speider mot horisonten. Det samme turkise vannet som trireme-krigsskipene styrte for tusenvis av år siden, ligger nå og beroliger deg med sine jevne bølger. Du er ikke Thesevs på jakt etter Minotaurus, men i likhet med ham er du en del av en tidløs fortelling om et folk som har fått sin sjel og næring fra havet.

Vi er i Hellas, et land som var en del av grunnlaget for sivilisasjonen vår, der filosofi, drama og demokrati ble født. På samme måte som vikingene var sønner og døtre av Nordsjøen, er grekerne Middelhavets arvtagere. Det var imidlertid ikke plyndring av fremmede land som satte kursen, men handel, kultur og mat. Kombinasjonen av disse elementene har krydret den greske ånden som en godt tilberedt moussaka.

Soloppgang på Saliara beach, Hellas

Frigjør gleden ved Egeerhavet og andre steder i verden

Gjennom århundrer har grekerne vært mesterlige skipsbyggere og navigatører, og de reiste ut i det ukjente lenge før vår tidsregning. De har formet kulturen i hele den vestlige verden, og Platons og Aristoteles' ideer spredte seg i tekster over havet og nådde kyster fra dagens Italia til Tyrkia.

De greske heltene og gudene ble ofte assosiert med havet - Poseidon med sin trefork og Odyssevs med sin listige overlevelse til sjøs - på samme måte som vikinghøvdinger ble begravet sammen med skipene sine. Men den greske lidenskapen for havet er ikke begrenset til historiebøkene; den trives i latteren som gir ekko fra klippene på en øy, plaskingen av et anker som finner feste i en bortgjemt bukt, og klirringen av vinglass om bord på et fartøy mens solen forsvinner ned i Middelhavet. I dagens Hellas er båtlivet ikke bare et tidsfordriv, men en sentral del av kulturen. Dagens grekere lærer å navigere til sjøs nesten så snart de kan gå, og tar med seg ferdighetene og verdiene fra sine forfedre - mot, oppfinnsomhet og respekt for havets krefter.

Nåtidens fritidsbåtfolk i Hellas er en slags skattejegere, men skattene de leter etter er ikke materielle. De utforsker skjulte viker og isolerte strender som fortsatt er urørte, steder som bare er tilgjengelige med båt. Flere følger fortsatt de gamle handels- og oppdagelsesrutene, men nå for moro skyld og ikke for handel eller erobring.

På mange måter holder fritidsbåtlivet ånden fra de gamle sjøfarerne i live, og gir en ny generasjon mulighet til å veve sine fortellinger om eventyr og utforskning inn i den rike greske sjøfartshistorien.

En forfriskende dukkert i havet.

En spiselig eventyrreise

Den greske tilknytningen til havet er mest påtagelig i det kulinariske. Ute på øyene og i kystområdene er det umulig å unngå havets herligheter - grillet blekksprut i olivenolje, risotto med blekksprutblekk, og selvfølgelig den allestedsnærværende moussakaen, som er fylt med jordens frukter. Maten er ikke bare næring, men også en fortelling, et bindeledd mellom jorden, havet og himmelen som forener elementene like harmonisk som et velkomponert gammelt gresk drama.

Olivene, gresk gull, er en ofte kjent, men ikke alltid anerkjent helt i denne maritime fortellingen. Olivenoljen beriker fisken fra det blå dypet og knytter land og hav sammen på en og samme tallerken. Middelhavsdietten, som er sterkt inspirert av det greske kjøkkenet, gjenspeiler denne harmonien - rik på fisk, olivenolje og korn - og er et vitnesbyrd om en livsstil som er næret av Neptuns rike og Demeters rike.

Traditional greek food, with fresh calamari, fries, cucumber, fried zucchini and tomato salad, served at a greek tavern by the sea. Image taken in the sunset.

Å spise middag tett på havet om kvelden er ofte noe som forbindes med Hellas.

En diger gresk reise

Det greske øyriket er et paradis for båtentusiaster. Se for deg at du cruiser langs Egeerhavskysten i en båt som Enduro 705 og nyter det vakre landskapet mens du drikker en frisk, ferskpresset appelsinjuice fra kjøleskapet om bord. Kalesjen gir skygge slik at en mild havbris kan passere gjennom cockpiten. Og i et øyeblikk befinner du deg i en verden mellom historie og modernitet. Her ser det ut til at de eldgamles visdom hvisker i vinden og blander seg sømløst med de rytmiske GPS-pipene som kartlegger kursen din. Dette er et sublimt øyeblikk der fortid og nåtid smelter sammen og minner deg om at båtliv ikke bare er rekreasjon i Hellas - det er en dialog med historien.

Besøk din lokale Nordkapp-forhandler i Hellas