Adventsfeiring i Coupe 905

I Norge feirer vi advent de fire søndagene før jul. Dette er jo en god unnskyldning for å spise godis og tilbringe litt mer tid med familien mens man ser en klassisk julefilm. Dette er en fin tradisjon som mange av oss holder høyt. Likevel har jeg alltid tenkt at den kan bli bedre. Derfor tok jeg med meg datteren min om bord i Coupe 905 V12 sist søndag for å vise henne hvordan man kan feire advent i god stil.

 

En adventstur på sjøen

Da datteren min sto opp, hadde jeg allerede drukket opp den første koppen kaffe, så vi var alle spente og våknet tidlig. Vi spiste en lett frokost, satte oss i bilen og satte kursen mot kaien. På denne årstiden står ikke solen opp før tidlig på ettermiddagen, så vi starter feiringen i mørket, noe som er den perfekte rammen for å nyte stemningen rundt det første adventsstaken (i desember tenner vi ett adventslys hver søndag frem til jul). Idet vi gikk inn i styrhuset på 905 V12, skrudde jeg opp Webasto-varmeren for å gjøre det lunt og koselig, i kontrast til det kjølige været utenfor. Hun koste seg med pepperkaker og varm kakao i sofaen mens jeg gjorde oss klare til å forlate kaien.

Båttur i et eventyrlig vinterlandskap

Vi satte snart kursen ut på vannet for et kort eventyr. Mercury Verado-motoren på 600 hk var veldig ivrig etter å vise frem sitt fulle potensial. Men i dag var det ikke fart som sto i fokus, vi skulle ut på et rolig cruise. Motoren responderte med en stille rumling og la seg på et jevnt tempo slik at vi kunne nyte roen om bord. Himmelen møtte oss med et hvitmalt skinn da sola steg opp bak skylaget. Det var latter og pepperkakeduft i luften da vi gav julenissens reinsdyr nye navn og diskuterte hvordan Nordpolen må se ut på denne tiden av året.

Det føles som et privilegium å være på vannet mens termometeret viser minusgrader. På mange måter er båtliv en utendørsaktivitet, så det er en surrealistisk opplevelse å føle seg varm og komfortabel mens man seiler gjennom et vinterlandskap. Det er en luksus som jeg aldri tar forgitt. Båtliv hele året er noe jeg ofte snakker om, og det er få ting, bortsett fra familien, som gir meg den samme gleden som en god styrhusbåt. I kombinasjon med en V12-motor blir det enda bedre.

Øverst på ønskelisten.

"Gi litt gass"

Så der satt vi. I desember og cruiset i båten vår, med de levende lysene trygt gjemt bort mens vi var på farten. En av døtrene mine så hånden min på gassen, smilte dristig til meg og ba meg om å gi gass. Da søsteren hennes nikket anerkjennende, dyttet jeg gassen forover. Mercury Verado-motoren utløste det kraftige dreiemomentet fra motpropellsystemet, og før vi visste ordet av det, svevde vi over vannkanten - selv om det bare var for et øyeblikk. Da jeg trakk gassen forsiktig tilbake til et jevnt tempo, sluttet vi å plane like sømløst som vi hadde begynt. Jentene mine smilte fra øre til øre, og alle slapp ut noe som bare kan beskrives som et fnis av ekstase. 

Etter hvert som vi nærmet oss slutten av reisen, og med magene fulle av julekaker, dro jentene inn i lugaren for å se en film resten av tiden. Jeg skjenket meg en kopp kaffe mens vi cruiset langs kysten og nøt det snødekte landskapet gjennom panoramavinduene. Jeg tok en slurk og noterte meg at jeg skulle tilbringe flere vintermorgener til sjøs.

En hedring av gilde og offergaver

Under den spesielle søndagen vi hadde sammen, spurte en av jentene mine om hvor julen kommer fra. Siden jeg ikke hadde noe svar, gjorde jeg research da vi kom hjem - og historien var fascinerende: Selve julen, slik vi kjenner den, stammer fra hedenske og romerske tradisjoner der folk tente bål og lys for å motvirke årets mørkeste dag (vintersolverv). Under vikingtiden hadde vikingene en 12-dagers feiring kalt Yule i slutten av desember. Dette var en tid med gilde (store middager) og offringer for å hedre de norrøne gudene, be dem om deres velsignelse og sikre en god avling i det kommende året. I forbindelse med julefesten ble det slaktet husdyr som man ikke klarte å fôre opp gjennom vinteren, noe som ga rikelig med mat til en storslått feiring. I løpet av årene utviklet tradisjonen seg til en kristen feiring, der advent ble introdusert, som betyr ankomst eller besøk - i påvente av at Kristus skal komme igjen og for å feire Jesu fødsel.

Grekerne gjør det best

I løpet av årene har ulike kulturer dannet sine egne juletradisjoner. I USA legger folk igjen melk og kjeks til julenissen, mens irene legger igjen en karakteristisk pint (halvliter) med Guinness. Ingen gjør det imidlertid som grekerne. Jeg mener at den greske tradisjonen "Karavaki" er noe av det ypperste innen julefeiring. I stedet for å pynte trær som i resten av verden, pynter grekerne båter, noe som virker som en passende hyllest til fartøyene vi elsker. Denne skikken er utbredt langs kysten og på øyene, der ulike dekorerte båter lyser opp gatene. Skikken med å pynte båter til jul antas å hedre og feire landets nære forhold til havet. Opprinnelig var denne tradisjonen også knyttet til sjøfolkenes hjemkomst fra sine reiser. Familier pyntet båtene i påvente av at de skulle komme tilbake, og feiret ikke bare julen, men også at deres nærmeste var trygt tilbake.

Det er det jeg kaller jul.

Jeg ønsker deg en riktig god jul.

/ Mats og Nordkapp-teamet

 

Utforsk Coupe 905 V12 her

 

 Abonner på nyhetsbrevet her.