Hvem passer RIB´en for?

RIB´en er en perfekt båt for praktisk bruk. Den er derfor veldig populær som hyttebåt og som en båt for transport. RIBen er ofte designet med god plass på dekk til bagasje og mennesker, og noen av modellene er laget for å kunne frakte mange personer. Legg merke til at godkjenningene for å frakte over 5-6 personer i en 7-meter RIB begrenses av hvor du ferdes (kategori B eller C) og hvordan sikringen i båten er (ofte hvordan passasjerene har mulighet til å holde seg fast.
For deg som søker en båt med lite vedlikehold er også RIB et godt valg. Her trenger du ikke tenke på veldig mye når du skal legge til, og du trenger ikke være redd for å skade gelcoaten. Det kan være behagelig når du kommer inn i en trang marina om sommeren og leter etter plass for å legge til.

7 meter RIB. Airborne 7.

RIB har vært en populær kategori langs kysten i mange år. RIB står for «Rigid Inflatable Boats» og er en kombinasjon av et glassfiberskrog og en pontong. RIBene er også som regel ganske forskjellig innredet, noen er spartanske og kun laget for praktisk bruk og rask kjøring, mens andre (gjerne større båter) har høyere grad av utstyr og komfort.

Utforsk Airborne 7 

Skrogdesign, funksjon og utforming av dekket – hva du kan forvente en RIB

Sportslighet er ofte noe som kjennetegner RIB´en og mange ser etter nettopp gode kjøreegenskaper i slike båter.

  • Pontongene: Plassering av pontongene har en del å si på hvordan båten går i sjøen. Noen RIBer har pontonger som ligger lavt plassert og også ligger nede i sjøen mye av tiden. Dette gir deg en stabilitet, men kan også sørge for å bremse fremdrift. Båten svinger også mer som en «gokart», altså at du har lite innslag av krenging. Har du en slik båt eller kikker på en slik båt er det viktig å være nøye under sesongen med å rengjøre for rue og vekst på pontongene.

RIBer med pontongene plassert høyere vil i sjøen gå mer som et konvensjonelt glassfiberskrog og krenge mer i sving. Her har du også mindre rengjøringsbehov under sesongen på pontongene, men sørg for å teste hvor stabil båten er når den ligger stille.

  • Stuverom og plass på dekk Plassering av konsoll på mange RIBer er sentrert (kalles ofte centre console på engelsk). På RIBen er det ofte veldig enkelt å bevege seg rundt konsollen.
  • Fart: De største RIBene (6,5 meter og oppover) gjør ofte over 50 knop. Det er viktig å huske på at de fleste RIB går annerledes i sjøen enn for eksempel skjærgårdsjeeper, og at det lave fribordet gjør at du må være konsentrert i høyere hastigheter. Men RIB oppfattes gjerne som stabil og god i fart, og du føler god kontroll over båten på grunn av pontongenes kontakt med sjøen.

Den praktiske RIB - lettvint håndtering for enklere båtbruk

Utstyr i RIB – hva bør du fokusere på?

 Vindskjerm + kalesje

Vindskjerming på RIB er tradisjonelt mindre enn på andre typer båter, men her er det også forskjeller. Sett deg i førerposisjon og se hvordan du trives. En detalj som kan skille er kalesjeløsninger (såkalt sprayhood), dette kan være en veldig god løsning ved regn. Sprayhood er lett å sette opp, men det kan være lurt å teste den ut i pent vær. Sprayhood kan fort være forskjellen på en RIB som fungerer best i fint vær, eller om du også kan dra ut i ruskevær. Den dekker stort sett passasjer og fører.

Plass på dekk  

  • RIB er laget for å transportere mennesker og bagasje enkelt og effektivt dit du skal.
  • Ta en nøye titt på dørkplassen og hvordan denne er utformet. Er det enkelt å komme seg fra akterdekk til baug? Er det god plass til bagasje eller matvarer?

Stuveplass

  • Hvor mange stuverom har båten og hvor er de plassert? Hvordan er oppbevaringsrom for tauverk? Undersøk stuverom rundtom i baugen. Hvor mange har du?
  • De fleste RIB har stuverom rundt eller i selve cockpit, se hvordan denne er.

Strøm og uttak

  • Har båten 12V- og strømuttak?
  • Du kan få levert RIB med to batterier (ett startbatteri og ett forbruksbatteri), dette kan være nyttig når det lades mobiltelefoner og du bruker kjøleskuff.

RIB-modeller fra Nordkapp